5 Şubat 2011 Cumartesi

Zamanında Sevilay Yükselir'e de sormuştum

Pek tabi yanıtsız bir sorumu daha olmuştu
Sayın YÜKSELİR;

07.11.2010 tarihli yazınızla birçok kimseden övgü dolu cümleler duymuşsunuzdur. Kürt kökenli Türkiye Cumhuriyeti mensubu kadın eczacıyı sayenizde öğrenmiş olduk ve bu öğrenmeyle yaşadığımız aydınlanma hem bizim hem de Ağrı halkı için büyük bir umut ışığı oldu. Siz eğer kalkıp Türkiye’nin öbür ucuna gitmemiş olsaydınız biz bu bilgilerden mahrum kalacaktık. Ancak sanırım türkiye’in o uçlarına çok az gittiğinizden olsa gerek birçok kadın doktor, eczacı, öğretmen ve diğer meslek gruplarına mensup Kürt kadınlarıyla karşılaşmamışsınızdır. Eğer bu konuda aydınlanma yaşamak isterseniz sizi doğu illerimizde ağırlamaktan ve sizin şeref payenize nail olabilecek! Kürt kadınlarını tanıştırmaktan onlar adına onur duyarım. Çünkü onlar tanınmayı hak eden onurlu kadınlar.

Yazınızı tekrar tekrar okuyarak bir hataya mahal vermemeye gayret ettim.
Öncelikle kadın sorunu ulusal sorundan bağımsız değildir.  Kürt kadınlarının sorunları Türkiye coğrafyasında bulunan diğer Anadolu halklarına mensup kadınlarla benzerdir. Ötekileştirme çabanız yazınızın her tarafına sinmiş durumda buna artı olarak siz ve sizin gibiler  “Kürt kökenli bir Türkiye Cumhuriyeti kadını “ minvalinde yaklaşımlarıyla zaten ana sorunu özetlemiş oluyorsunuz. Özetlediğiniz sorunu sizin tarzınıza sahip medya mensupları tarafından iğdiş edilmekten tutulacak yanı kalmayan töre cinayeti ve eğitim konularıyla normalleştirmeye çalışmanız  sorunun ortadan kalkmasını sağlamıyor. Aksine sizin bu şekilde taraflı tutumunuz sizi ötekileştiriyor. bir insanın etnik kökeni nasıl olur da modernleşme ve yönetim şekline etki eder . Siz ve sizin gibiler nedense Kürtleri oldukları gibi kabul etmek istemiyorsunuz. Yazınız; Size göre cumhuriyet kadınlığı başka ellerdedir etnik kimliğine mikro faşizme dalmadan saygı isteyen herkes bölücüdür cumhuriyet karşıtıdır algısı yaratıyor.

Herhangi bir insanın, hele bir kadının Kürt ya da Türk diye tanımlanması dilan ya da özmen gibi iki ayrı isimle bahis konusu olması sizin birey kahramanlar aradığınızı açıkça gösteriyor. Siz bir Jeanne d'Arc arıyorsunuz. Bölgede çocuğunu polislerin elinden kurtarmaya çalışan  Jeanne d'Arc’lar çok ama siz eczane sahibi, zengin, kemik gözlüklü, başı açık olanı tercih  etmeniz gayet normal. Çünkü siz ve sizler mütedeyyin ama modernleşmiş Kürt yaratılsın isteğindesiniz. Oyunu BDP’ ye veren Kürtten çok farklı olmasa da dillendirmeyen bir kitle peşindesiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder