30 Ocak 2011 Pazar

AGH mealen Avrupa Gönüllü Hizmeti ya da gavurcası EVS (European Voluntary Service)


AGH Belediyeler, Sivil toplum kuruluşları, Yerel topluluklar, Üniversitler için yardımseverlik çalışmalarında bulunan bir organizasyonlarda yer almayı sağlayan bir programdır. Gönüllü olarak çalışanlara yiyecek, barınma, dil eğitimi, yerel ulaşım, sigorta, bireysel bakım, az miktarda cep harçlığı sağlayan ayrıca avrupa birliğine dahil ülkelerden gönüllünün seçtiği herhangi birinde ve projede yer alma imkanı sağlar. projeler, kısa dönem ( 3-24 hafta ) ya da uzun dönem( 6-12 ay ) olmaktadır. Bu organizasyonda 18-30 yaş arasındaki bütün gençler başvuruda bulunabilir. Projelere başvurmak için yaş aralağında olmanız ve belirtilen projeye katkı sağlayabileceğinizi iyi biçimde ifade etmeniz yeterli olmaktadır. Ülke ve proje seçimi  iki link bulunmakta:
http://ec.europa.eu/youth/program/sos/hei/hei_en.cfm
http://www.4evs.net/...ch.php/search_evs_projects.htm

Şimdi yukarıda işin resmi prosedürünü dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Normal şartlarda bu resmi yolların ilerlemesi için öncelikle AGH'ye katılmak isteyen kişi kendi gönderici kuruluşunda aktif gönüllü olması gerekiyor. Yani işin özü avrupa da bu işler gönüllü olarak hali hazırda çalışanları diğer ülkelerde de hem kültürel etkileşimde bulunsunlar hem de kişisel gelişimlerine katkı sağlansın diye programa dahil ediyorlar. Ülkemizde bu işler genelde ;" abi beleşe avrupa, karı kız bol, awww fransa" mantalitesiyle işliyor ve genelde elde patlıyor. Normalde aktif gönüllü olması gerekiyor demiştik ya işte aktif gönüllü bir proje bulur bu projeyi koordinatörüne sunar ve ev sahibi kuruluşla temasa geçilir sonrasında seçim için o gönüllünün özelliklerinden bahsedilir vs vs. Ülkemizde ise durum şu şekilde oluyor; AGH yapacak kişi projesini seçiyor sonrasında ev sahibi kuruluşla iletişime geçip kendini kabul ettiriyor sonra da gönderici kuruluş arıyor. Bazen ev sahibi kuruluşlar resmiyete bindirip; "bize sen değil gönderici kuruluşun başvursun" diye laf söyleyebiliyor.
o şöyle diyor bu böyle diyoru kenara bırakıp size altın değerinde ipuçları vereyim;
1. Sizi diğerlerinden ayıran ve o projede yer almanızın artıları anlatacak iyi bir motivasyon mektubu yazın ama dikkat edin 1 sayfayı geçmesin.
2. Sağlam bir gönderici kuruluş ayarlayın ki sonradan sorun yaşamayın. 
3. Gerçekten size katkı sağlayacak sizin de katkı sağlayabileceğiniz bir proje bulun. Bulduğunuz proje ile ilgili soru sormaktan çekinmeyin, çok nazik biçimde cevaplar alacaksınız emin olun.
4. Ev sahibi kuruluşun sağlam olmasına dikkat edin. Orada gönüllü olarak çalışın sonra siz projedeyken sorun çıktığında daha hızlı halledilmesini sağlamış olursunuz.

Kendimden yola çıkarak şunu diyebilirim 6 farklı projeden kabul aldım. Neyi istediğinize karar verin ve adımlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder